Wat doe je dan in de winter?
Wat doe je dan in de winter? Dat is misschien wel de meest gestelde vraag aan mij als ondernemer van een seizoensbedrijf in de horeca. Meestal gesteld door mensen die maandelijks veilig hun salaris uitgekeerd krijgen. Blijkbaar is het maatschappelijk gezien nog steeds de bedoeling om altijd maar te werken, carrière te maken, of in ieder geval om geld te verdienen en wel het liefst tussen 9 en 17 uur.
In de zomer werk ik samen met mijn vrouw de klok rond en runnen we samen het leukste horecabedrijf van Deventer. 2021 was weer een bijzonder jaar en niet op zijn laatst door de corona situatie, financiële en personele uitdagingen of de hoge waterstanden in juli waardoor we ons bedrijf met zandzakken moesten beschermen tegen de IJssel. In een normale situatie zouden we in de wintermaanden wat gas terug nemen om bij te komen, om leuke dingen te doen.
Maar onze situatie is niet normaal, en zal het ook nooit meer worden. Onze oudste dochter Pleun (7) is ernstig ziek, hierdoor is ze inmiddels blind en zal ze steeds meer moeten inleveren op kwaliteit van leven. In de winter (maar zeker ook tussen alle drukte door tijdens de zomermaanden) zetten we ons samen snoeihard in voor meer naamsbekendheid van de ziekte van Batten, maken we een documentaire, organiseren we tal van acties en hebben we samen al meer dan 150.000 euro opgehaald voor Stichting Beat Batten. Als bestuurslid ben ik met twee andere vaders betrokken bij hoopvol wetenschappelijk onderzoek voor behandeling en medicatie. Ondertussen promoten we het Pleun’s Regenboogijsje, verkopen we binnenkort Pleun’s Regenboogsokken voor het goede doel en lopen er al weer mooie actie’s voor het komende jaar. Thuis zijn we bezig met het voorbereiden op een noodzakelijke verbouwing zodat Pleun straks beneden kan wonen en zijn we in de wondere wereld van WMO en PGB belandt.
Ik probeer een goede vader te zijn voor Pleun en Billie, een liefdevolle man voor Evelien en om biertjes te blijven drinken met vrienden. Tegelijkertijd ligt de focus op het werven van 30 nieuwe medewerkers, om zakelijk financieel gezond te blijven en zijn we alweer gestart met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen. Een nieuwe menukaart is in de maak en de planning van de opbouw van ons strandpaviljoen staat in Excel. Als dat niet genoeg ballen zijn om hoog te houden starten we vanaf 1 januari 2022 onze eigen foundation. Stichting Voor Pleun.
Dàt doe ik dus in de winter, vol overgave. Samen met Evelien, de sterkste vrouw die ik ken. Samen hebben we afgesproken dat 2022 het jaar van Hoop gaat worden. Hoop op het wonder van een medische doorbraak.
Maak er een mooi jaar van en blijf gezond. Dat is het namelijk het enige wat telt. Proost!